Как да се подготвим за отпътуването към Холандия?

12.06.2018
Как да се подготвим за отпътуването към Холандия?

Честито! Предстои ти един от най-хубавите моменти, а именно - заминаване и започване на обучението в Холандия. Кандидатстването е само първата стъпка към това пътешествие, а сега вече започва истинското приключение. Вече си приет в университета, балът ти вече мина, а съвсем скоро ще си получиш и дипломата...Често обаче в този период в главата ти е пълна каша и не знаеш от къде да започнеш.

students or teenagers with laptop and tablet computers

Какво не трябва да забравим да направим преди отпътуването от България?

  • След като си получиш дипломата, е нужно тя да се преведе при заклет преводач. След това трябва да я изпратиш на UNIFY, а ние ще я предадем на университета.
  • Плати си таксата за обучение - в случай, че имаш намерение да платиш цялата наведнъж от България.
  • Намери си студентска стая в Холандия.
  • Погрижи се за медицинското ти застраховане, в случай че имаш нужда от допълнително такова.
  • Намери и си запази спешен номер на университета в извънредни ситуации. Всеки университет много добре се грижи за своите студенти и има подобен номер, на който може да се обадиш, ако попаднеш в беда в Холандия. Но за да ти помогнат е необходимо да знаеш спешния телефон за помощ предварително.
  • Ако нямаш хубав компютър ти препоръчваме да си набавиш такъв. Той ще ти трябва постоянно - за учене, забавление, връзка с близките хора в България.
  • Запиши се за седмица на ориентацията в университета. Всички университети имат такива седмици, които се провеждат една седмица преди самия старт на занятията в университета. Силно ти препоръчваме да се запишеш и присъстваш на такава, тъй като ще ти помогне по-бързо да се аклиматизираш към новата среда.
  • Научи няколко думи холандски език. Докато все още имате куп свободно време през лятото, може да научите няколко основни фрази. Не че в Холандия не говорят английски абсолютно всички, но ще можете да впечатлите допълнително местните :)

funny image on student 635713181346626523 13527

Какво да не забравим да направим при пристигане в Холандия?

  • Регистрирай се местната община с договора ти за наем на стая.
  • Отвори си холандска банкова сметка - в случай, че ви е необходима.
  • Кандидатствай за студентски заем - в случай, че ти е необходим.
  • Използвай всеки удобен момент за да се социализираш и запознаваш с нови хора. Това е много важно в самото начало, тъй като ще ти даде повече сигурност и ще ти помогне по-бързо да свикнеш с новата среда.

Предполагаме, че в момента може би си притеснен за това, което ти предстои да се случи - нова среда, нови приятели, нов дом, университет. Напълно те разбираме, защото и ние сме били на твое място и е съвсем нормално да се чустваш по този начин. С времето всичко ще се нареди на своите места :) А за момента трябва да положиш доста усилия, за да се подготвиш за приключението си, но и да не забравиш да се позабавляваш - все пак е лято :)

 

Logo