Header contacts Sofia

СОФИЯ
  +359877770740/+359877778990
  info@unify.bg
  Skype: unify14

Header contacts Varna

ВАРНА
  +359888772779/+359877777651
  info-varna@unify.bg
  Skype: unify14

Xpert Access

Какво е да си студент в Creative Media and Game Technologies в Saxion?

Saxion University of Applied Sciences е един от най-големите университети по приложни науки в Холандия и предлага на своите студенти отлично практически насочено образование. Програмата Creative Media and Game Technologies, която е комбинация между дигитални технологии, гейм дизайн и анимация е много популярна сред международните студенти. Затова ти представяме интервю със студентката Rania Zouganeli, която ще ти разкаже повече за естеството на програмата, какво се учи в нея, лесно ли се намира работа след завършване и всички малки и дребни подробности, които със сигурност те вълнуват преди да избереш да учиш там.

Това е превод на интервюто от английски, а оригинала може да прочетеш малко по-долу.

Rania1

Можеш ли да ни кажеш повече за себе си? Какво учиш?
Казвам се Раня и съм от Гърция. На 20 години съм и уча в Холандия. Аз съм човек, който винаги се е интересувал както от изкуство, така и от социални науки. Преди две години започнах да изучавам социални науки във Великобритания, но аз се отказах след един семестър. Разбрах, че не съм доволна нито от това, което уча, нито от това къде живея. Затова реших да направя един семестър почивка и да се опитам да разбера какво ме привлича най-много. Знаех, че трябва да се възползвам от творчеството си и затова започнах да проучвам възможностите за изучаване на изкуство. След като светът се развива с толкова мощни темпове, исках моето творчестов да е една крачка напред и да го интегрирам с модерните технологии. Затова избрах да уча в Saxion, където програмата съчетава изкуство и технологии.

Как разбра за програмата Creative Media and Game Technologies?
Както споменах по-горе, когато започнах да търся програми за изкуство в Холандия, мислех, че би било интересно програмата да интегрира технологията с изкуството. Въпреки това не бях сигурна дали искам да се специализирам в нещо определено като дигитален дизайн или фотография. Ето защо, аз просто набрах в Гугъл "програма с изкусвото и технологии в Холандия" и така попаднах на Saxion, който беше единственият университет, който предлага тази програма (програмата преди се казваше Art&Technology). Интересното е, че преди 4 години бях в Енсхеде, защото посетих University of Twente. И така, Енсхеде вече ми беше познат и в същото време моите двама най-добри приятели се учеха в този град.

Какво най-много ти харесва в програмата ти и университета?
Това, което обичам най-много, е, че занятията са много практични, тъй като Saxion развива обучение по метода Problem Based Learning, който се фокусира върху разрешаването на проблеми. По този начин действително мога да практикувам това, на което се уча и да придобия опит. Не е нужно да учим материала наизуст и лично аз смятам, че е по-ефективно, когато се уча в движение, докато правя нещо. Освен това харесвам факта, че на всеки 10 седмици стартираме нови курсове и затова можем да научим много различни неща в малък период от време. Това може да се струва страшно понякога, защото човек може да си мисли, че няма никакви умения, но от друга страна човек може да стане добър в много различни сфери, защото има необходимите знания за това. И накрая, харесва ми, че имам свободата да избирам концепциите на моите проекти. Това ми харесва, защото мога да реализирам интереса ми към социалните науки в моята работа: напр. интересувам се от образованието и създавам интерактивни преживявания, които могат да направят процеса на обучение по-забавен и ефективен.
Що се отнася до университета, харесвам, че мащабът е малък, т.е. в класната стая обикновено сме 15-18 студента и най-много понякога 30. Професорите знаят нашите имена и ги усещаме близки. Те ни помагат и ни водят през цялото време. Освен това, Saxion е университет с много международни студенти, което е нещо, което аз търсех.

Защо смяташ, че Creative Media and Game Technologies има големи перспективи в бъдеще?
Вярвам, че технологията доминира в света, в който живеем. Изкуството също играе важна роля в обществото, тъй като съществува навсякъде. Ако говорим за игри, концептуалният дизайн, създаването на героите и създаването на визуални изкуства, то изкуството и технологиите заедно са средства, които реализират тези идеи. Ако някой иска да създаде приложение, то той / тя трябва да комбинира тези умения, с които да свърже дизайна на дадено приложение с неговото кодиране. Следователно, технологиита и изкуството съществуват във всичко. Това е сфера, което никога няма да изчезне, а само ще се развива от тук нататък.

Rania2

Как избра тази програма преди всички останали?
Както казах преди, хареса ми това, че това е курс, който съчетава много различни дисциплини. Разбрах, че тъй като не знаех - и все още не знам - какво всъщност искам да направя, би било по-добре да експериментирам с различни области. Изкуството и технологията бяха единствените сфери, които ми предлагаха това, което искам. Те дават възможност на студентите да научат много нови неща само за 2 години и след това да наблегнат на това, което искат, като правят стажове, практики и много други инициативи.

Имаш ли някакви планове за бъдещата си кариера? Какво би искала да правиш в бъдеще?
Имам толкова много планове! Виждам себе си в много различни индустрии. В идеалния случай искам да притежавам собствен бизнес. Въпреки това, има толкова много неща, които трябва да проуча, за да мога да го направя. Засега планът ми е да работя в различни компании по света, да правя специализация в модата, комуникациита и мениджмънта и стъпка по стъпка да реализирам мечтите си.

Представи си, че ти предстои да избереш къде да учиш сега. Какво би казала на бъдещи студенти, за да ги убедиш, че Creative Media and Game Technologies е програмата за тях?
Не мисля, че програмата е за всеки. Различните хора имат различно мнение за това и всички търсят нещо различно. За мен програмата е номер едно. Това е така, защото тя отговаря на моя характер. Обичам да работя по проекти, както индивидуално, така и с други. Обичам да експериментирам с много различни теми, техники, материали и т.н. Искам да създам концепции, които да задействат интересите ми и да развият моите идеи. Харесва ми свободата, която ми предоставя университетът. Аз съм творчески човек, но вярвам и в науката. Вярвам в изкуството и технологиите, иновациите и традициите, автентичността и страстта. Вярвам, че това е точното място за мен. Ако и вие сте като мен, то тогава тази програма е за вас!

Можеш ли да ни кажеш повече за статистиката на работните места в областта на дигиталните медии, изкуството и технологиите? Лесно ли е да си намериш работа?
Търсенето на специалисти в областта на дигиталните технологии не спира, а само расте. Все още не съм работила никъде, така че не мога да кажа от личен опит колко лесно е да си намериш работа. Въпреки това, в момента търся компании, в които да кандидатствам за работа и осъзнах, че има много възможности по целия свят. Компании, които търсят студенти с умения в областите на технологиите и изкуството.

Каква е структурата на програмата? Имате ли стажове?
Както вече споменах, понастоящем търся работа, защото през следващата година ще трябва да направят стаж за един семестър. За моя проект за дипломиране, вместо да напиша изследователска теза, ще трябва да направя проект в компания. По този начин, когато изучаваш изкуство и технологии, можеш да прекараш 1 година в реална работна среда. Освен това имаме и възможност да направим специализация по време на третата година след стажа. Но, ако някой проявява желание, е възможно да се направи и втори стаж вместо специализация.

Трудно ли е да учиш в програмата? Трудно ли ти беше да кандидатстваш?
Вярвам, че ученето във всяка програма е трудно. Не може да очакваш да отидеш в университета и да се отпуснеш. Въпреки това, ако си нахъсан за образованието си, преживяването ти ще бъде много по-приятно. Може да е трудно, защото трябва да бъдеш наистина мотивиран, добре организиран и дисциплиниран. Това е така, защото в рамките на 8 седмици трябва да работиш по много проекти едновременно. Изглежда като много време, но всъщност не е така. Що се отнася до кандидатстването, нямаше никакви трудности. Самият процес беше много по-различен, отколкото в други университети, защото трябваше да създам дигитално портфолио и след това имах интервю по Skype, но това беше вълнуващо преживяване.

Можеш ли да ни кажеш повече за студентския живот в Енсхеде? Има ли много международни студенти?
Енсхеде е идеалният град за студент. В този район се намират три университета, които го правят много жива и мултикултурна общност. Енсхеде предлага всичко, което един по-голям град би предложил, но в същото време е много по-малък, много сигурен и спокоен.

Работиш ли като студент? Познаваш ли някой в Енсхеде, който има студентска работа? Лесно ли се намира?
Тази година започнах да работим като посланик на университета, което е много гъвкава работа. Много студенти работят в ресторанти и фирми за доставка, а някои дори работят на непълен работен ден в компании. Може да е предизвикателство, ако не говориш холандски, но ако наистина искаш да работиш, винаги можеш да намериш нещо.

Rania3

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ENGLISH

Can you tell us more about yourself? What do you study?

My name is Rania and I am from Greece. I am 20 years old and studying in the Netherlands. I am a person who has always been interested both in the arts and social sciences. Two years ago, I started studying social sciences at the UK, but I quit after one semester. I realized that I wasn’t satisfied neither with what I was studying, nor with where I lived. That’s why I decided to take a gap semester and try to figure out what I am passionate about. I knew that I had to make use of my creativity and that’s why I started researching about the opportunities of studying art. However, as the world evolves, I was interested in taking my art one step further and integrate it with technology. This is why I ended up at Saxion University of Applied Sciences, studying Art and Technology.

How did you find out about the program Art &Technology?

As mentioned above, when I started looking for Fine arts degrees in the Netherlands, I thought that it would be interested to integrate technology with art. However, I wasn’t sure if I wanted to specialize in something like digital design or photography. Therefore, I just googled “art and technology studies in the Netherlands” and then I found out about Saxion, since it was the only university which provided such a course, with such a title.
Fun fact, 4 years ago, I had visited Enschede because I went to see the University of Twente. So, Enschede was already familiar to me and at the same time, my two best friends were studying in this city.

What do you like most about your program and university?

What I love the most is that my studies are very practical since Saxion University embraces problem-based learning. In this way, I can actually practice what I am learning and gain experience. I don’t have to learn things by heart and personally, I find it more efficient when I learn by doing. Furthermore, I like the fact that every 10 weeks we start new courses and so we get to learn many different things in a small amount of time. This might be scary sometimes because one can feel that he/she doesn’t master any skill, but on the other hand one can become great in many different things because he/she has the necessary knowledge to do so. Lastly, I love that I have the freedom to choose the concepts of my projects. I like that because I can implement my interest of social sciences in my work: e.g. I am interested in education and I create interactive experiences which can make the process of learning more fun and efficient.
As far as the university is concerned, I like that the scale is small, i.e. in my class we are usually 15-18 students and maximum sometimes 30. Professors know our names and are close to us. They help us and guide us all the time. Moreover, it’s a university with many international students, which is something that I was looking for.

Why do you think your program has big perspectives in the future?

I believe that technology dominates the world in which we live in. Art also plays an important role in society, since it exists everywhere. If we are talking about gaming, the concept design, the creation of the characters and the creation of the visuals, is art and technology is the means which realizes those ideas. If one wants to talk about social media, he/she has to combine persuasion techniques which could be related to the design of an app, with coding. Therefore, technology and art exist within everything. It’s a field which is never going to fade out.

How did you choose this course among others?

As I said before, it was a course that combines many different disciplines. I realized that since I didn’t know – and I still don’t know – what it is that I actually want to do, it would be better to experiment with different fields. Art and technology was the only degree that I found offering what I wanted. It gives students the opportunity to learn many new things in 2 years and then emphasize on what they want by doing internships, a minor and a major.

Do you have any plans for your future career? What would you like to do with it?
I have SO MANY PLANS! I can see myself in many different industries. Ideally, I want to own my own business. However, there are so many things I have to explore in order to be able to do so. For the time being, my plan is to work in various different companies around the world, do a minor in fashion, communication and management and step by step, realize my dreams.

Imagine you are choosing a place to study now. What would you share with future students to convince them that your program is number one?\

Well, to be honest I wouldn’t say that creative media and game technologies is the number one program. Everyone has a different opinion about it and everyone is looking for something different. For me, yes it is number one. That is because it suits my character. I enjoy working on projects, both individually and with others. I love to experiment with many different subjects, techniques, materials etc. I want to create concepts that trigger my interests and develop my ideas. I like the freedom that the University provides me. I am creative, but I also believe in science. I believe in art and technology, innovation and tradition, authenticity and passion. I believe that this is the right degree for me. If you share the same beliefs, then please, join this program!

Can you tell us more about job statistics in the field of digital media, art and technology? Is it easy to find a job?

Well, the demand for knowledgeable digital marketing professionals is growing exponentially. I haven’t worked anywhere yet, so I am not sure about how easy it is to get a job. However, I am currently looking for companies to apply for one and I realized that there are many opportunities around the world. Organizations which are looking for innovative, art and technology students.

What is the structure of the program? Do you have any internships?

As mentioned before, I am currently looking for a job because next year, I will have to do an internship for a semester. For my graduation project, instead of writing a research thesis, I will have to do a project in a company. Thus, when studying art and technology, one gets to spend 1 year in a real working environment. Along with that, we have the option to do a minor on our 3rd year after our internship. However, if one wants, it’s possible to do a second internship.

Is it difficult to study Art&Technology? Was it difficult for you to apply?

I believe that all studies are hard. You cannot expect that you will go to the university and relax. However, if you are passionate about your studies, your experience will be much more pleasant. It can be hard, because I need to be really motivated, well organized and disciplined. That is because you have to work on a lot of projects at the same time, within 8 weeks. It seems like a lot of time, but it actually isn’t. As far as the application is concerned, I didn’t face any difficulties. It was a very different application because I had to create a digital portfolio and do a skype interview, but it was an exciting experience.

Can you tell us more about the student life in Enschede? Are there many international students?

Enschede is the perfect city for a student. There are three universities located in this area making it a vibrant and multi-cultural community. It offers everything a larger city would offer but at the same time, it’s much smaller, very safe and calm place.

Do you work as a student? Do you know anyone in Enschede that has a student job? How did they find it?

This year I started working as an ambassador for Saxion which is a very flexible job. Many students are working in restaurants and delivery companies and some even do a part time job in companies. It might be challenging if you don’t speak Dutch, but if you really want to work, you will be able to find something.