Какво е BSN номер?

Всеки, който ще заминава за Холандия е срещал навсякъде понятието BSN номер. А знаете ли какво всъщност е това? Това е граждански номер, за който се кандидатства с отиването си в Холандия, когато започвате да учите или работите в Холандия. Той е уникален персонален номер и е вашият идентификационен номер. С получаването на BSN номер, вие сте официално регистриран в Холандия. Използвате го още за да си направите застраховка, да кандидатствате за работа и получаване на заплата, плащане на осигуровки. Този номер ще ви е нужен и при кандидатстване за банкова сметка.

За своите студенти UNIFY предоставя списък с документи и процедури, които са необходими за получаване на BSN номер.

registration netherlands

5-те най-често задавани въпроса за Образованието в Холандия

Образование в Холандия само на холандски ли е?
- Не, всеки университет предлага бакалавърски и магистърски програми на английски. Всички програми, които са описани на нашия сайт, са на английски език.

Какви разходи ще имам като студент в Холандия?
- Таксата за бакалавърските програми е една и съща във всички университети, тъй като това е държавна такса. За учебната 2017/2018 година таксата е 2006 евро, като за нея може да се ползва студентски кредит (който се отпуска от Министерството на образованието в Холандия), който се връща след завършване на образованието. За квартира ще са ти нужни около 350 евро на месец, с включени консумативи. За храна, транспорт, учебници и забавление ще са ти необходими около 250 евро на месец. 

Дипломите, получавани от университети, които UNIFY представя, напълни акредитирани ли са?
- Всички програми, представени от UNIFY, са акредитирани от NVAO (Холандско-белгийската акредитационна асоциация). С бакалавърската диплома, получена от тези университети, може да започнете работа в целия свят. Също така, може да запишете магистърска програма във всеки един университет в Холандия или в която държава избереш, за да продължиш образованието си в чужбина. 

Предлагат ли се стипендии?
- Университетите в Холандия не предлагат стипендии. Но предлагат студентски кредит, който покрива таксата, както и студентско финансиране за работещи студенти, което позволява на студентите да се издържат самостоятелно.

Как се чустват българските студентите в Холандия?
- Българските студенти в Холандия се ползват голямо уважение, повечето от тях имат много добри оценки и успехи. Холандското правителство има за цел да поддържа международна класна стая и в момента в Холандия учат студенти от над 70 националности. Във всеки университет има българи и много други чужденци. Учейки в Холандия ти няма да бъдеш един от малкото чужденци, а напротив ще бъдеш част от международната студентска среда. UNIFY може да те свърже с вече заминалите студенти, както и ще те запознае със заминаващите студенти за Холандия, също като теб.

Историята на Албена Василева

Здравейте скъпи читатели,

Аз съм Албена Василева и от 2014 година съм част от екипа на UNIFY :)

С удоволствие помагам на всички кандидат-студенти, които имат желание да продължат обучението си в Холандия, споделяйки моя личен опит и преживявания като вече завършил студент в Холандия.

1237977 565669026826435 886035243 n

Какво е да си студент в специалност Envieonmental Science for Sustainable Energy and technology?

Представяме ви Елица Липовянова. Тя е студентка в Avans University of Applied Sciences и изучава Environmental Science for Sustainable Energy and Technology (ЕSSET). Елица е много доволна от избора си на специалност и университет. Има страхотни впечатления от програмата, преподавателите и начините на преподаване в Холандия. Щастлива е, че може да се среща ежедневно с хора от различни националности и се чувства страхотно в международната среда. Ето какво споделя тя за програмата и впечатленията си:

Elitsa Lipovyanova 2

Страница 1 от 2