Любопитни факти за холандските колелета

Интересен факт е, че холандците всъщност не са открили или създали първите колела. В края на 19ти век Англия, Германия и Франция са водещите държави за производство на колелета. Поради ниското морско равнище на Холандия, колелета са тежки, здрави и се използват предимно за транспорт. Ако мога да опиша стила на холандските колелета с няколко прилагателни, бих казала, че са здрави (много здрави)  масивни, удобни, практични, стилни и лесни за поддръжка. Колелетата са изправени или със "sit up" стил - по-високи рамки от типичните велосипеди. Този вид велосипеди предлагат комфорт и добра видимост на пътя. Обикновено холандските колела имат контра спирачки, а повечето от тях имат както  ръчна спирачка, така и задна. Може би повечето от вас си спомнят как детството им е минало с контра-спирачката или казано така - връщаш педала назад и си спрял моментално. Може би най-характерната известна черта на холандските велосипеди е кормилото - формата му се извива към колоездача. Екстра, която наистина е доста удобна за всеки любител на велосипеди. Всеки един велосипед в Холандия е с огромен фенер отпред, за безопасност.

byc2

5 неща, които няма как да знаете за холандците докато не се се преместите в страната им

Всички знаем, че типичния холандски стериотип е високи хора, носещи дървени обувки, които обожават сирене с немски диалект – всичко това на фона на вятърни мелници! Но уви има много повече интересни неща, които можем да разберем от тази малка чудесна страна, както и за хората, които живеят в нея. Представяме ви 5 неща, които няма как да знаете за холандците докато не се се преместите в страната им.

1.Кафето е мания

За всички е известно че холандците обичат сирене, но освен това още по-изненадващ факт е, че те обожават кафето. Пият много кафе, искам да кажа ужасно много кафе! След скандиданвските страни, холандците са най-големите потребители на кафе. Средната консумация е около 150 литра на човек за година – три чаши на ден. Кафето се пие при всяка свободна възможност и обикновено се консумира с нещо сладко.

dutch coffee

Лееуварден и областта Фрисланд - Европейска столица на културата

През 2018 г. Лееуварден и областта Фрисланд ще бъдат Европейска столица на културата. Всички желаещи ще могат да посетят стотици великолепни и уникални събития. Сред множеството фестивали, представления и концерти, които ще се проведатт във фризските градове и в обширните селски пейзажи, се включва и първото посещение в Холандия на величествените гиганти на Royal de Luxe - изложби, фокусирани върху визионни фризски икони като Мата Хари и М.С. Escher; изграждането на 11 фонтана, създадени от 11 видни художници от световна класа във всеки от историческите градове на региона. 
Ако искаш да бъдеш част от събитията и да живееш в Лееуварден, то можеш да учиш в университет Nhl Stenden.

lew2

Защо образованието в Холандия изпревари това в Англия?

Неясната икономическа ситуация около Англия и говореният непрестанно Брекзит, няма как да не окажат влияние и в сферата на образованието. Все повече международни студенти започват да губят интерес към образование в Англия, поради хилядите въпроси, на които все още няма отговор. За това пък, държава като Холандия, където образованието е на топ ниво, вече има своя бум на кандидат-студенти. Държавата отпуска кредити, дава финансирания, при отговаряне на определени условия, позволява на международните студенти дори сами да се издържат. Таксата е малко над 2000 евро, за която се ползва студентски кредит, който трябва да се изплати след като се завърши образованието.

netherlands uk

7 причини, поради които да изберем образованието в Холандия

 

  1. Холандските университети предлагат програми на английски език -  Холандия е позната като първата държава (където английският не е официалният език) в света с най-много програми на английски език. В Холандия има над 2100 програми на английски език.
  2. DSC01785Образованието е международно признато – завършвайки образованието си в Холандия, студентите могат да започнат работа или да продължат образованието си по целия сват. Дипломите са международно признати. Освен това, като притежател на холандска диплома всеки завършил студент има възможност да започне свой собствен бизнес.
  3. Иновативна система на обучение – Холандската образователна система е интерактивна и се фокусира основно върху работа в екип, което помага изключително много на международните студенти да се опознаят, да обменят опит от различните култури.  По време на следването си, студентите получават свобода да изказват своето мнение, да развиват потенциала си и да бъдат изслушвани по всеки един въпрос. Много често в часовете присъстват т.нар. „бизнес игри“, които подготвят студентите да бъдат готови за работната среда.
  4. Международна среда – политика на Министерството на образованието е „Международната класна стая“. В класната стая на всеки студент ще има различни националности, култури, така че да успеят да се докоснат до културните различия. Много международни компании имат офиси и седалища в Холандия и наемат международни студенти, които не знаят холандски език. Холандия е държавата, където около 95% от населението говори английски език. Международните студенти идват от над 160 различни държави.
  5. Достъпни такси на обучение – таксата за обучение в Холандия е 2060 евро на година, което е значително по-ниско от останалите англо-говорящи страни. Министерството на образованието предлага студентски кредит, който покрива таксата. А за работещите студенти, Министерството осигурява допълнително финансиране.
  6. Холандия – вратата към Европа и света – само на час път от Амстердам се намират Лондон, Париж, Брюксел и Берлин. Холандия е мястото, където се събират културите на Франция, Англия, Германия и Белгия. Освен това, студентите в Холандия могат да отидат на обмен или стаж във всяка една държава по света!
  7. Живей в една от най-безопасните и щастливи страни - според Global Peace 2016, Холандия принадлежи към 10-те най-безопасни и щастливи държави в света!

      

Страница 1 от 3