Header contacts Sofia

СОФИЯ
  +359877770740/+359877778990
  info@unify.bg
  Skype: unify14

Header contacts Varna

ВАРНА
  +359888772779/+359877777651
  info-varna@unify.bg
  Skype: unify14

Xpert Access

Приложни Университети в Холандия

applied sciences holland

Университетите в Холандия се делят на два вида - Университети по приложени науки и Теоритични университети.

Приложните Университети в Холандия или Universities of Applied Sciences (UAS) са институции за висше образование в практическа насоченост.

Дипломата, която получават студентите, завършвайки университет по приложни науки е абсолютно равностойна, с тази от теоритичните университети. Въпреки това, с диплома от университет по приложни науки е по-лесно да си намериш работа след завършване. Няколко са причините за това:

  • Дипломата от университет за приложни науки се води професионален бакалавър, което означава, че студентите са подготвени за започването на работа веднага след завършаване на бакалавър в Холандия. 
  • Бакалавърските програми са 4 години, а в теоритичните университети са само 3 години. 
  • В бакалавърската програма има включен стаж по специалността от минимум 6 месеца.

Начините на обучение в двата типа университети са много различни. В университетите по приложни науки, всичко което се учи, се прилага и на практика. Това е най-ценното от образователната система в Холандия. Приложните университети предлагат модерно образование и иновативни методи на преподаване. Един от тях се нарича Problem Based Learning. Това е метод на обучение, който предизвиква студентите да работят върху реални проекти към реални компании. От студентите се очаква да са активни и да взимат участие. Повечето лекции протичат като презентации и дискусии, а не както в при нас в България, където професорът застава пред студентите и води монолог. 

applied scineces holland 2

В приложните университети на карат студентите да зубрят, а да мислят и да създават. Не само да мислят, но и да бъдат креативни, иновативни, различни...

Много често неща, които са се случили на предишния ден в новините, се дискутират на следващия ден в класните стаи и студентите са поставяни в ролята на управители, които трябва да дадат решение на актуалните проблеми. 

Последните проучвания на университети сочат, че 95% от студентите, завършили университети по приложни науки, намират работа по специалността до два месеца след дипломиране. Голяма част от студентите, завършващи приложен университет, продължават да работят за компанията, в която е бил стажът им. Всеки студент има минимум 6 месеца стаж, включен в бакалавърската си програма. 

В Холандия има общо 39 университета по приложни науки и почти всички предлагат програмите си на английски език. Приложните университети са най-подходящи за програми в сферата на бизнес, икономика, туризъм, хотелиерство, ивен мениджмънт, медия, гейм индистрия, инженерни, ИТ програми, арт, графичен дизайн, финанси, маркетинг и още много други. 

UNIFY е подбрал само най-добрите университети по приложни науки за свои партньорски университети: 

AVANS UAS

FONTYS UAS

HZ UAS

HAN UAS

HANZE UAS

INHOLLAND UAS

BREDA UAS

NHL STENDEN UAS

ROTTERDAM BUSINESS SCHOOL

SAXION UAS

WINDESHEIM UAS

ZUYD UAS

HAS UAS

Кандидатстването в тези университети с UNIFY е напълно безплатно. Ние ще ви помогнем в избора на най-подходящата специалност за вас и ще подготвим документите ви за успешен прием. За да улесним разграничаването на университетите, UNIFY публикува националните класации на университетите по приложни науки в Холандия.