Ти си Арт личност – какви са твоите възможности за избор на програма в Ниделрандия?

28.01.2021
Ти си Арт личност – какви са твоите възможности за избор на програма в Ниделрандия?

Арт личностите често имат много превъплащения. Дали ще рисуват в своя скечбук, ще оцветяват платненките си, ще изографисат стените на училище или просто създават 3D модели на графичен таблет, то те винаги имат с какво да изненадат себе си и околните. Ако и ти се припознаваш като АРТ личност, то тази статия е точно за теб! Случвало ли ти се е да искаш да учиш нещо с изкуство, но да не знаеш точно какво? Обичаш да рисуваш герои от анимационни филми или игри, но как с това ще изкарваш пари ще те попитат вашите? По-долу в статията сме избрали някоко програми, които са подходящи за теб, особено ако си си казал „искам да уча в Нидерландия“

  1. Дизайн – дизайнерът трябва да има различни умения: креативни, художествени, алтернативно и абстрактно мислене, страст към фотография, работа с цветове, работа с графичен таблет, графично рисуване и много други. Много важна част от програмата по Графичен дизайн е и умението за работа с най-новите програмни продукти и технологии като Adobe Photoshop, CorelDraw, Adobe Illustrator, Adobe indesign, Affinity Designer и Sketch. Завършвайки тази специалност, ще можете да работите в сферата на рекламата, маркетинга, издателска дейност, оформление на печатни издания, сайтове и блогове, създаване на нови продукти, лога и рекламни материали. Съществуват няколко вида специализации на дизайна: Graphic & Interaction Design; llustration & Animation Design; Interior Architecture & Design; Time Based Desig; Product Design. В Нидерландия можеш да изучаваш тази специалност в няколко академии. 
  2. Изящни изкуства (Fine Arts) – подходящи са за всички, които смело казват „направих го с тези две ръце“. Ако обичате да рисувате пейзажи, натюрморт, портрети, фигурални композиции, скулптури от гипс и от натура и много дурги, то тази програма е точно за вас. По време на обучението се акцентира върху абстрактно мислене, създаване на нови форми, прилагане на съвременни тенденции от света на изкуството; стимулира се оригиналното и различно мислене, при представяне на проектите. Най-важно за програмата е изграждането на вътрешна мотивация и развитие на индивидуален почерк. В Нидерландия можеш да изучаваш тази специалност в няколко академии. 
  3. Game design – записвайки програмата за дизайн на компютърни игри, то се превръщате в специалист, който създава всичко, което потребителят на една игра вижда – от дизайн на логото, нивата, героите, елементи като цвете, дърво, меч, самолет, артефакт и др. В програмата по Creative Media and Game Technologies студентите имат възможността от самото начало да изживеят няколко роли (художници, дизайнери и инженери), които са част от професионални екипи, които създават дигитални медии, игри, видеоклипове и анимации. След първата година избирате в коя посока ще специализирате, дали ще се насочите към интерактивните медии или ще се специализирате към създаването на игри. Казано на кратко, дизайнерите създават своите изображения и анимации, а програмистите ги вземат на готово и прилагат към разработените си игри. Основните предмети, които се учат в Artist са Concept Art; Animation; 2D, 3D design; Video and Visual FX; Visual storytelling, а при Experience Designer са Concept design; Gamification; Serious Gaming; Marketing; Game design; User experience; Interaction design.
  4. Creative Business – Програма известна с наименованието Медия и включва в себе си всичко, което се съдържа в една медия от създаване на видео съдържание, късометражни филми, снимане, обработка, ефекти, работа с аудио, маркетинг, дизайн, content – създаване на идеи и разработването им, работа по сайтове, блогове и влогове. Програмата се фокусира върху управлението на креативни процеси, съчетаване управлението и предприемачеството с творчеството и се фокусира върху текущите бизнес тенденции и развиетието в творческите индустрии. Тай като медийното потребление  се променя толкова масово и бързо, индустрията се нуждае от професионалисти с най-съвременни познания и опит по отношение на технологични промени, поведение на потребителите и бизнес модели. Възможната реализация е в сферата на филмова продукция, телевизионна продукция, реклама, маркетинг, дизайн, бизнес, евент мениджмънт, музикален мениджмънт, публицистика и др.
  5. Industrial Design Engineering - съчетава красотата на дизайна и елегантността на инженерството и технологиите. Инженерът за индустриален дизайн е най-вече разпознаваем като този, който свързва точките в разработването на нов продукт или нова система. Той или тя е този, който в допълнение към собствените си компетенции познава уменията на колегите инженери и е способен да ги сътрудничи и комбинира при създаване на интелигентни решения за проектиране на проблеми.  Дизайнерът участва по целия път от идеята за нов продукт до неговото (масово) производство. Обхващайки от обикновен предмет като чаша за кафе или играчка, до интериора на самолет или най-новата кола. Винаги като се има предвид (бъдещия) потребител, докато има „дизайн“ и финес в работата на инженера, техните продукти работят в реалния свят и са най-редовно предназначени за масово производство. Като инженер в индустриалния дизайн можете да работите навсякъде - което означава в световен мащаб - където са необходими нови идеи в производството на иновативни продукти. Тъй като ще бъдете оборудвани както с технически умения, така и с възможности за дизайнерско мислене, бихте могли да станете новатор в голяма международна компания, самият дизайнер на потребителски интерфейс на стартиращ или дори предприемач.
  6. ICT & Media Design – Програмата се занимава с проектиране и развитие на връзката и взаимодействието между хората и медийните технологии. Ще се научите да общувате с потребители, клиенти, да разработвате нови концепции, да създавате прототипи. През първата година на обучение, още първия семестър е еднакъв за всички студенти в ICT. Този семестър включва курсове като основи на ICT, управление на проекти, математика и програмиране в C# и професионални ориентации. През втората година на обучение се състои от два семестъра със следните теми: Technology driven Innovation и Human driven Innovation, като целта е да се научите да експериментирате с различни технологии и да се обучавате като медиен дизайнер, за да създавате различни продукти за клиенти, взаимодействие с потребителя, визуализация на данни, медийни инсталации. Ще се научите да правите иновации с потребителите като отправна точка. На базата на брифинг от клиент разработвате иновативен, интерактивен медиен продукт.
  7. Fashion and Textile Technologies - Международната индустрия по текстил и облекло е една много динамична среда. Първите две години на обучението, студентите придобиват необходимите фундаментални знания в сферата на търговията на дребно, маркетинга и продажбите. Също така, те имат лекции по разработване на продукта, технология на текстила и контрол на качеството, за да придобият необходимите знания за производството в сферата. След втората година, студентите в програмата могат да избират една от трите специализации. Специализацията по Product Management Textiles обръща огромно внимание на другите важните сфери на текстилното производство като интериорен дизайн и технически текстил. Те са интересни и от гледна точка на интересните материали, които се използват там, и от гледна точка на честите технологични иновации, които се случват в тази сфера и интересните кариерни възможности за в бъдеще.
  8. User Experience Design - Няма значение дали става въпрос за хладилник, който поръчва продуктите си онлайн, когато са свършили или за часовник, който следи активността на потребителите. Потребителските изживявания и дигиталните технологии са реалността за всеки професионален дизайнер. Като потенциален студент изучаващ специалността User Experience Design може вече да имате някакви идеи как да подобрите ежедневния живот с помощта на технологиите. UXD ви води крачка наред и ви учи да използвате много креативност, която да приложите в създаването на крайния продукт за потреблението както и да използвате последните тенденции в дизайна. Паралелно с това се изучава как преживяванията, емоциите, ценностите и целите си взаимодействат с технологиите. Това именно е и остновната цел на тази програма. Основните предмети, които се изучават са Arts Electronica and intercultural skills, Introduction to UX Design, Research for design , Design and Creativity, Skills Lab, Psychology of experience, project bespoke design, programming, Building engaging prototype,  Project Design for Emotion, Digital Playground, Values and Design.
  9. Fashion Design – тази програма е насочен към студенти, които възнамеряват да продължат кариерата си като дизайнери на мода и/или текстил и включва в себе си както концепции, така и тенденции, ориентирани към дизайна чрез експериментиране с креативни техники за изрязване, традиционно изрязване на модели, текстил, изследвания, илюстрация, бизнес и производствени умения и завършва с финална професионална колекционна изложба и изложение на резултатите от портфолиото, постигнато през годините.
  10. Online culture: Art, Media and Society - В тази уникална програма се изучава изразяването на изкуството и културата в модерния свят на масовите медии, блогове, социални медии и онлайн игри. От втората година  може да се специализира в един от тези major-а: Art in the Public Sphere, Digital Media or Global Communication. Програмата подготвя за успешна кариера в секторите на онлайн и офлайн медиите, в културни организации, международни компании, правителствени или образователни структури. Възможните сфери за реализация са стратег по онлайн медия, консултант по маркетинг и комуникации, медия и ивент мениджър, културен предприемач, публицист, редактор в културни и образователни учреждения.
  11. Arts & Culture Studies - Имате ли страст към културата? Харесва ли ви да седите на първия ред- на музикални фестивали, на Шекспирови трагедии, на изложби? То тогава бакалавърската програма Arts and Culture Studies. Програмата се фокусира върху изкуството във всичките му форми: Изящни изкуства, литература, музика, театър, филм и дигитална медия. Подходът е както интердисциплинарен, така и мулти-медиен: не само ще анализирате тези форми на изкуство, но ще се научите да ги сравняте и контрастирате. Каним ви да преживеете изкуството от теоритична, историческа, полическа и социална перспектива, включвайки европейските, северно-американските и международните виждания за културата. Програмата Arts and Culture Studies ще ви научи как различавате между различните форми на изкуство; как да обеснявате социалния, политическия и идеологичния замисъл на изкуството; как да прилагате теоритични понятия, за да анализирате изкуството или културните феномени; как да си съставите добре базирано мнение относно изкуството или популярната култура.

 

Ако имате интерес към накоя от следните програми, то не се колебайте да се свържете с нас като си запазите час за безплатна консултация ТУК

Logo