Магистратура в Холандия

06.06.2018

Избор на програма

Покрай многото бакалавърски програми, в които UNIFY праща всяка година студенти, Холандия е едно перфектно място за вашата магистратура. Независимо в коя сфера е бакалавърското ви образование, ние, от екипа на UNIFY, сме сигурни, че ще можем да подберем подходяща програма за вас. Горещо ви препоръчваме да обърнете вниманието си към университетските градчета Утрехт, Тилбург, Бреда, Наймехен, Гронинген но разбира се, има и много други, които биха били удобно място за изкарването на една добра степен. Най-добрите университети в Холандия предлагат програми в сферата на бизнеса, икономиката, маркетинга, туризма, медията, фотография, психологията, комуникациите, компютърните науки, компютърните игри, инженерството, политиката, социологията, философията, педагогиката, историята, математиката, правото, архитектурата, музиката.

Защо трябва да избера да уча магистратура?

• Следвайки магистърска степен, вие, на първо място, надграждате знанията и опита си, който имате досега.
• Немаловажен важно е и този факт - свързвате се много повече с професионалисти от индустрията - като започнете от вашите съкурсници и свършите с вашите преподаватели.
• Работодателите винаги ще са на ваша страна: ще предпочетат да наемат кадър с магистърска степен, отколкото само с бакалавър.
• Една магистърска степен в престижен университет може да добави много към вашето самочуствие като ценен кадър и вие ще придобиете много повече хъс и мотивация за работа.

wtu academiegebouw

Защо трябва да избера да уча магистратура в Холандия?

• Достъпни такси за образование (€2083 за учебната година 2019/2020)
• Възможност за обучение в едни от най-добрите университети в Европа, корените на които може да се проследят до Средновековието. Доста университети, предлагащи достъпни за българските студенти магистратури влизат в световните класации за най-добри университети, като например Utrecht University и Tilburg University.
• Повечето университети работят тясно с компании от индустрията и постоянно канят експерти, с които имате възможност да общувате и да почерпите от техния опит. По този начин, вие не само придобивате академични знания, но и практически и сте по-добре подготвени за бъдещата си кариера.
• Получавате международни контакти от целия свят в лицето на своите състуденти и професори. В холандските институции за висше образование може да срещнете 164 различни националности. Статистиката на Nuffic показва, че една от четири апликации за магистърска степен в Холандия е от чужбина. Българската група е на 4то място по численност в Холандия след германските, италианските и английските студенти. Последните също бележат ръст в бройките си в Холандия, което е малко странно, тъй като английските университети също имат високо реноме. Какво ги кара да избират Холандия в такъв случай? По-доброто образование, по-достъпните такси, повече възможности за развитие са само някои от причините.

Какви документи са ми необходими за кандидатстване?

Може да кандидатствате с академична справка от университета ви ИЛИ диплома за завършен бакалавър; Cambridge, TOEFL или IELTS сертификат (няма нужда от такъв ако сте учили в програма на английски език); мотивационно писмо и CV. UNIFY може да те консултира безплатно за това какви документи са ти нужни и да ти помогне безплатно в оформянето им в партньорските ни университети. За всички останали университети, неспоменати на сайта ни и Maastricht University се заплаща такса за кандидатстване. Свържете се с нас ТУК, за да разберете подробности.

Кога трябва да кандидатствам за магистратура?

Системите за кандидатстване отварят на 1-ви октомври (не се притеснявайте, ако все още сте последен курс, може да се кандидатства с академична справка) и крайните срокове зависят от програмата и университета, в който искате да кандидатствате. Ние ви съветваме да не отлагате кандидатстването до последния момент, а да го направите възможно най-бързо, тъй като всички програми са доста конкуретни, кандидатстват много студенти от целия свят и доста университети се водят от стратегията “first come, first serve”, т.е. кой превари, той завари :)

Университети в Холандия, които предлагат магистратура

Както повечето от вас знаят, в Холандия има два вида университети - по приложни науки и традиционни изследователски университети.

Университети по приложни науки
Те са доста популярни с магистърските си програми на английски език. Повечето магистратури са на много високо ниво, това им позволява да са с продължителност само 1 година. В магистратурските програми на университетите по приложани науки в холандия има и екзекютив клас, което означава, че има хора от бизнеса, които се обучават и надграждат своите умения в програмата). Предимствата им са много близкия контакт с бизнеса, повече от тях имат договори с ТОП компании, задължителните стажове, работа по реални проекти, които студентите за длъжни да направят. Все повече от магистратурите са субсидирани от Министерството на Образованието в Холандия и за студенти от ЕС таксата към университета е само 2083 евро (за цялата магистратура). 

Изследователски университети
Те са специализирани повече в магистърските си програми на английски език, от колкото в бакалавърските. Възможните специалности и комбинации от програми на английски език са наистина безкрайно много. Големите изследователски университети като Tilburg University и Radboud University предлагат над 500 различни програми в магистърска степен.

Онлайн обучение

Онлайн обучението набира все по-голяма популярност не само в Холандия, но и в целия свят. Все повече университет се ориентират към предлагане на такъв тип дистанционна форма на обучение, защото пести не само разходи, но и много време за пътуване, както и дава възможност да не нарушававаш начина си на живот. 
Barcelona Executive Business School е един от ТОП Университетите в Испания, който предлага обучение магистърска степен, изцяло онлайн. Има програми в сферата на бизнеса, иновациите, туризма, логистиката и др. Програмите са по 1 година, а таксите са изключително достъпни, предлагат се стипендии и разсрочено плащане. Преподавателите са от цял свят, а всичко става електронно. Възможна е и комбинация от онлайн обучение и известно време престой в Барселона. Свържете се с нас за повече информация. 

bike unify

Logo