Акредитация на Приложните университети в Холандия

Акредитация на Приложните университети в Холандия

Всяко едно кандидатстване е съпроводено с много въпроси, объркване и стрес.

Тъкмо си взел решение и си казваш това е моята специалност в този град, в този университет. Чувстваш, че си направил правилния избор и се появава информация, която е толкова различна и те разколебава, че ти идва да захвърлиш всичко.

Ние от UNIFY разбираме през какво минаваш, всички ние сме били там и все още си спомняме с усмивка тези моменти. Най-важното е да запазиш спокойствие и да мислиш аналитично.

Живеем в глобализирания свят на дигиталните технологии и чичко Гугъл, където супер лесно може да се провери всяка една информация, дали тя е вярна или не или ако не ти се занимава, можеш да дойдеш на консултация при нас, за да разгледаме заедно въпросите ти и да ти съдействаме.

Твърдението от последните седмици, че приложните университети не са акредитирани е меко казано смешно. Замисли се, има 41 университета по приложни науки в Нидерландия. В някои от тях има над 30 000 студенти – много, от които са нидерландци. Ако дипломите от тези университете не са валидни или не могат да продължат с магистратура, дали толкова много хора щяха да учат там. А ако не могат да си намерят работа? Дали Холандското правителство щеше да позволи да има 41 университета по приложни науки с толкова много завършващи студенти? Разбира се, че не.

Как може да провериш дали твоята избрана програма е акредитирана? Много е лесно – ако програмата е акредитирана, то тогава таксата ти на учебна година е около 2200 евро. Реалните такси към всички университети в Холандия са от порядъка на 9000 евро. За всички акредитирани програми Нидерландското правителство (тези пари идват от всички данъкоплатци) покрива сумата до 2200 евро. Така че, ако попаднеш на такса за бакалавър над 2200 евро, то със сигурност не е акредитирана специалност. Тази е и причината за регистрацията ви към Studielink. Всеки, които иска да учи в Холандия, включително и холандците трябва да се регистрират там – това е необходимо именно на правителството, за да знаят към кой университет да изплатят оставащите пари от 2200 евро нагоре.

Има два органа, които стриктно следят университетите. Това са NVAO (Accreditation Organization of the Netherlands and Flanders) и CROHO (Central Register of Higher Education Study Programs) – там са изброени всички програми, които са акредитирани от правителството. Също така може да погленете и статията ни – Истината за университетите в Холандия.

 

Ние от UNIFY разполагаме с достъп до регистрите на гореизброениете организации и винаги може да проверим статуса на вашата програма. Свържете се с нас като натиснете тук

 

Ако се интересувате от световни класации за университети, но не знаете как да ги разчетете, може да натиснете тук.

 

Logo