Сроковете за кандидатстване в Холандия са удължени

26.03.2020
Сроковете за кандидатстване в Холандия са удължени

Холандското Министерство на Образованието вчера официално обяви, че срокът за кандидатстване за учебната 2020/2021 г. се удължава!

Всички програми, които имат срок за подаване на документи 01.май, автоматично удължават срока си до 01. юни. Новината бе обявена на 25.03.2020, както от Nuffic, така и от studielink - централизираната система за кандидатстване в Холандия.
Удълженият срок касае всички програми, които имат стандартен срок за кандидатстване 01 май, но не и онези, които са с квота, за които срокът за подаване на документи беше 15. януари, както и специфичните програми като тези в сферата на музиката, дизайна и изкуствата, за които вече се провеждат прослушвания и интервюта онлайн.

Програмите с квота /numerus fixus/ имат обичаен срок за приключване на процедурата по селекция - 15.април, когато излизат резултатите на всички кандидати. Този срок също ще е отложен до 15.06. за някои университети, което на практика означава, че някои от кандидат-студентите, които очакват резултатите си на 15. април, ще ги получат 2 месеца по-късно.
Ние от UNIFY ще се свържем с всички университети поотделно, за да потвърдим информацията и ще информираме студентите своевременно за промени.

Новината идва вследствие на световната епидемия от COVID-19, която е засегнала над 190 държави. Карантината в Холандия засега е обявена до 15.04., но администрациите на университетите обработват документи и нови кандидатури. Университетите са затворени, но всички студенти следват своите лекции и изпити онлайн. Имаме потвърждение от редица университети, че ще останат затворени до 01.06 и всички лекции и изпити до края на семестъра ще бъдат изцяло онлайн, тъй като повечето международни студенти са се прибрали по домовете си. 

Другата важна новина от вчера е, че няма да има нулева година в Холандия. Холандското министерство на образованието обяви на 25.03.2020, че всички 12-класници в Холандия ще завършат навреме, като няма да полагат някои от изпитите за завършване, а ще се взема предвид общия успех от средното образование. Университетите ще стартират учебната година в срок. 

За въпроси относно конкретна програма и кандидатура, можете да се обърнете към консултантите на UNIFY!

Бъдете здрави и се пазете!

Logo