Практически въпроси

30.09.2013

Разрешително за пребиваване:
Българските студенти нямат нужда от разрешително за пребиваване. Това, което е необходимо да направиш, за да легитимираш престоят си в Холандия, е да се регистрираш в местната община и да получиш BSN номер (единен граждански номер).

Настаняване:

В Холандия няма практика университетите да предлагат общежитие. Вариантите за жилище за студенти в Холандия са няколко:

• Настаняване тип апартамент или къща, където студентите делят хол, санитарен възел и кухня с обикновенно от 1 до 3 други студенти. Всеки студент задължително има собствена спалня.

• Настаняване, при което всеки студент разполага със собствена стая и дели санитарен възел, кухня и хол с други студенти на етажа. В този тип настаняване общите помещения може да се делят с до 10-20 студенти.

Всички университети предлагат помощ на студентите си през първата година, в намирането на такава стая в студентска квартира. Някои от университетите имат онлайн платформа, от която международните студенти могат да резервират стая, а други търсят стая за своите студенти по техен критерий. UNIFY ще ви информира какви са възможностите ви за намиране на настаняване спряма университета и града, в който ще живеете.

Средни цени на студентски стаи в Холандия за 2017 година:

 

Amsterdam 540€ Arnhem 336€
Haarlem 540€ Tilburg 329€
The Hague 450€ Leeuwarden 329€
Rotterdam 400€ Deventer 325€
Maastricht 359€ Zwolle 325€
Delft 355€ Eindhoven 324€
Leiden 352€ Den Bosch 318€
Utrecht 352€ Wageningen 312€
Breda 350€ Velp 309€
Vlissingen 347€ Heerlen 304€
Nijmegen 344€ Ede 289€
Groningen 375€ Enschede 300€
Amesfoort 342€ Dronten 270€

Застраховка:
Обикновено съветваме всички български студенти да си извадят Европейска Здравна Карта. Тя е безплатна и покрива неотложната медицинска помощ. Ако нямате сериозни проблеми със здравето, то ви съветваме да ползвате този вариант.
Ако имате здравословни проблеми или страдате от някакво заболяване, то може да започнете да си плащате холандско медицинско осигуряване. Всеки университет предлага варианти за студентско осигуряване.

Ежедневни разходи:
Животът като студент в Холандия е много по-достъпен от този на гражданин, който има работа и плаща данъци и такси. Студентските стаи обикновено са около 350 евро на месец с всички включени консумативи (ток, вода, газ, интернет). Допълнителните разходи са около 200 евро на месец за храна и пътувания.
Съветваме всички студенти да си купят колело, докато са в Холандия. То ще помогне да спестите доста разходи за транспорт (един билет за градския транспорт е между 2.50 и 3.50 евро), а и ще ви приближи до холандския начин на живот.

За всички наши студенти имаме подготвен Наръчник за практически въпроси преди заминаването ви в Холандия. Можете да го получите в офисите на UNIFY.

Прочети мнения на приети студенти в Холандия ТУК

Logo