Мнения на приети студенти

Нашите приети студенти са нещо, с което ние най-много се гордеем. Затова решихме да споделим мнения на някои от тях по повод образованието в Холандия и избрания от тях университет. Винаги се радваме да свързваме настоящи и бъдещи студенти, и затова каним всички бъдещи студенти да се присъединят към групата ни във Facebook "Студентите на UNIFY - Образование в Холандия", където бъдещите студенти могат да общуват с настоящите.

Яна Матеева, NHTV Breda University of Applied Sciences, International Game Architecture and Design (Programming)

Разкажи повече за твоята програма (как я избра, каква е нейната перспектива)?
YanaОт малка се занимавам с програмиране и обожавам да играя компютърни игри. Реших да комбинирам тези свои интереси и да ги превърна в евентуална кариера. Започнах да търся университети със специалности тясно свързани със създаването на игри. NHTV определено ме впечатли най-много от всички възможности. Специалността IGAD е разпозната на световно равнище. Също така предлага възможността тясно да се специализираш в определена сфера от разработката на игри. Много други гейм специалности изискват от всички студенти да могат да разработват 3D модели, да програмират, да изработват дизайн... И всичко на ниско или средно ниво. Аз исках обратното – да мога да се фокусирам над едно нещо и накрая на моето образование да съм способна да го правя на професионално ниво. В същото време никой студент не е ограничен – ако някой случайно реши, че в даден проект иска да бъде артист, това е абсолютно позволено.
 
Кое ти харесва най-много в твоя университет и кое не ти харесва?
Най-много ми харесва атмосферата. Ако на някого му се е случвало да се чувства странен или изолиран от другите – тук такова нещо няма. Разговорите около кафе машината са любимото ми занимание всеки ден. Запознавам се с толкова много хора – различни, интересни. Отношенията с лекторите са перфектният баланс между неформалност и професионализъм. Макар да са изключително способни в своята сфера, учителите далеч не са единствените, от които можеш да получиш безценни съвети и информация. Студенти от втората/третата година винаги са готови да помогнат, а и всеки е свободен да попита, когато има нужда.
Програмата, по която работим тази година, е нова. Под нова имам предвид, че е първата година, в която тази система функционира. Съответно има няколко недостатъци, които произлизат от факта, че за първи път е изпробвана в практическа среда. Имайки това предвид, бих казала, че това е единствената лоша черта на тази специалност, но съм сигурна, че следващата година всичко ще бъде поправено.
 
Какви международни студенти има? Има ли българско общество?
Международните студенти са много. Германци, испанци, италианци, американци, руснаци... И, разбира се, много българи! Не съм запозната дали има организирано българско общество, не съм търсила такова. Макар че голяма част от студентите са холандци, рядко чувам холандска реч. Забелязала съм, че много холандци говорят помежду си на английски в университета. Сякаш ако някой международен студент иска да подслуша, да не бъде дискриминиран... Но ако някой има притеснения, че ще трябва бързо да се присламчи към някое българско или международно общество, за да не се окаже без приятели – ситуацията е далеч от такава :)
 
Защо приеха теб?
Не съм попитала лекторите, които проведоха моето интервю за прием, а и не съм сигурна дали им е позволено да разпространяват такава информация. Но имам много добра представа как университетът подбира своите студенти. Вероятно, ако четете това, сте запознати, че част от приема за тази специалност, изисква от кандидат-студентите нещо особено. Тези, които кандидатстват да бъдат програмисти, трябва да изработят цяла игра като част от своя прием. Разговаряйки с мои колеги, разбрах едно – качеството на игрите, разработени, варира драстично. Някои дори не работели. Но всички показали своята мотивация да учат и своя прогрес, докато са разработвали своята игра. Това, наистина, е най-важното – да дадеш всичко от себе си и да го докажеш – независимо от крайния резултат. По време на моето интервю, аз показах моята игра, нищо чак толкова впечатляващо. Но споменах, че това е първият ми опит за игра на C++ и показах други свои проекти, написани на различен език, което им показа, че от много време искам да се развивам в тази насока и че съм способна на прогрес.
 
Кое ти харесва и не ти харесва в града?
Градът е прекрасен – красив, чист и спокоен. Преди да дойда тук, живеех в София и свикнах да е шумно и натоварено. Разликата ме спечели веднага. Сградата ми се намира в центъра на града, но често правя разходки към по-крайните части. Къщите там са изключително красиви.
 
Как се придвижваш и забавляваш?
Тъй като живея в центъра на града, всичко ми е на една ръка разстояние – включително сградата на университета. До по-големи магазини, от сорта на строителни или мебелни, лесно се стига с автобус. Дълго време отказвах да си взема колело, защото от много време не бях карала, пък и всичко ми беше толкова близо, че не виждах смисъл. Но откакто се предадох и имам колело, определено виждам предимствата и така пазарувам.
В града има театър, кино и много, много кафенета и барове. Има и места за практикуване на спортове. Липса на забавления няма :) 
 
Каква е местната култура?
Бреда е домът на един от най-големите театри в Холандия. Тук има и стари църкви, кина и MOTI (Museum of the Image). Армията има център за обучение в града. Бреда също е известна със своите DJ-и. Често има организирани фестивали и други мероприятия. 
 
Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)?
Живея с моя приятел и с него си делим разходите за храна. Така моите разходи на месец излизат около 150 евро. Бих препоръчала и на други студенти бързо да си открият някое приятно другарче, с което заедно да готвят за вечеря :) Месечният ми наем е 270 евро, което не включва разходите за електричество и газ. Те, разбира се, варират всеки месец, но като пример, пролетните месеци вероятно ще плащам около 20 евро за тези разходи. Тъй като не ми се налага да използвам автобус или влак, за да стигна до университета ми, нямам пътни разходи, освен тези за малки екскурзии до близки градове (около 10 евро на месец).
 
Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)?
В момента получавам заем от министерството за покриване на таксата за университета (около 162 евро на месец, които директно се получават от университета). За хора от ЕС няма възможност за стипендии, доколкото аз съм запозната (а аз доста разучих). Заем за други разходи официално могат да се получава само ако работиш 56 часа на месец. 
 
Какви са възможностите за работа?
Тъй като това е моята първа година в университета, още не съм разучила подробно какви са възможностите за работа. Мои колеги работят в заведения или супермаркети, но там се изисква да знаеш холандски. Други работят като помагат на – най-често възрастни – хора с компютрите им или друга техника. Досега това беше възможно само за студенти, които говорят холандски език, но разбрах, че скоро ще има възможност и за англоговорящи. 
 
Какво ще правиш след завършване?
Университетът има тясни връзки с много големи компании в гейм индустрията. Представители на Sony често посещават университета. Много студенти имат стаж именно в такива известни компании. Голяма част остават да работят за тях. Надявам се, когато му дойде времето, и аз да съм една от тези студенти. Каквото и да стане, съм сигурна, че ще се занимавам с разработката на игри и за в бъдеще. 
 
Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършването и с какво? Ако не, защо?
Учителят, който пръв ме научи на програмиране преди толкова много години, още преподава. Води уроци по гейм програмиране за деца. Бих искала да му помогна, защото вярвам, че това е страхотна инициатива.
 
Други впечатления?
Специалността, която уча, не е лесна. Най-вече защото изисква самодисциплина, на която много от нас не са научени, следвайки нашата образователна система. Никой не ме задължава да уча, имам само един изпит на всеки 8 седмици, а през това време работя над един единствен проект. Два дни в седмицата трябва да сме 8 часа в университета. Останалите дни също се очаква да работим – но как или къде, не се уточнява. Дори в двата ни „работни“ дни, никой не те следи изкосо какво правиш. Това е прекрасно и предоставя толкова много свобода. В същото време е коварно. Вече видях точно колко много хора отпаднаха именно заради тази свобода, без да осъзнават колко е важно да влагаш старание и време, макар да не си под нож. 
Затова имам един съвет: 
Кандидатствайте. Имате тази невероятна възможност. И когато ви приемат, не я пропилявайте с мързел и вечни забавления :)
 

 

Екатерина Мутафчиева, Fontys University of Applied Sciences, International Marketing

Разкажи повече за твоята програма (как я избра, каква е нейната перспектива)?
Уча икономически дисциплини още от гимназията. Избрах маркетинга, защото е доста по-специализиран от IBMS програмите.Също така маркетингът е изключително динамична сфера в икономиката, която съдържа в себе си психология, социология и икономика, и може да намери широко бизнес приложение.

Ekaterina

Кое ти харесва най-много в твоя университет и кое не ти харесва?
Има страхотна база – проектори във всяка зала, презентации за бекграунд на лекциите. Групите са малки и се обръща персонално внимание на студента.  Има групови проекти всеки семестър, в които трябва да приложиш теорията, която си научил. Същевременно не и харесва твърде персоналното внимание, защото ме кара да се чувствам като гимназистка.
 
Какви международни студенти има? Има ли българско общество?
Има около 50 българи в кампус Венло. Мнозинството в университета са германци (около 80%). Има слабо присъствие на холандци. Срещат се украинци, прибалтийци, румънци, чехи, словаци.
 
 
Защо приеха теб?
Това е въпрос, на който не мога да отговоря. Кандидатствах единствено с диплома, езиков сертификат и мотивационно писмо. За точно тази специалност не се провежда интервю.
 
Кое ти харесва и не ти харесва в града?
Градчето е малко, с типично холандска архитектура. Не ми харесва единствено, че е малко мръсничко по улиците и е малко ограничено откъм места за забавления.
 
Как се придвижваш и забавляваш?
Придвижвам се с колело и пеша. Забавлявам се пътувайки с приятели, излизайки навън на по бира и играейки билярд и дартс.
 
Каква е местната култура?
Силно повлияна от германската. Германците дори смятат градчето за част от Германия. Холандците във Венло не са много типични за страната, но са мили и приветливи.
 
Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)?
Таксата е около 1960 евро на година, но се променя всяка година с ръста на инфлацията. Храната излиза около 200 евро на месец, но много зависи от къде пазаруваш и какво ядеш. Университетът се явява посредник за намиране на общежитие, чийто наем е между 350 и 450 евро на месец с включени ток, газ, вода и т.н. Във Венло няма нужда от пътни разходи. Цените на колелата варират между 50 и 200 евро, но винаги могат да се намерят по-евтини.
 
Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)?
Стипендия не е възможна за членове на ЕС. Заем може да се изтегли за таксата (DUO го изплаща на 12 вноски, но първите вноски в университета трябва да се платят от студента). Също така, ако студентът работи минимум 56 часа на седмица и родителите му получават годишно под 30 хиляди евро (може да са променили сумата, тук не съм сигурна) получава сума до 385 евро безвъзмездно и има възможност да взима заем до 600 евро на месец, които трябва да върне след като завърши. Има 3 години гратисен период.
 
Какви са възможностите за работа?
В точно този град, ако не можеш да говориш немски или холандски, шансовете ти драстично намаляват. Трудно се намира работа, но не е невъзможно. Тъй като транспортът между градовете се извършва чрез влакове, които са доста организирани, не е проблем да се работи в друг град.
 

Copyright © 2019 UNIFY Ltd., All rights reserved.