Студентско финансиране

30.09.2013

finance 

Какви са таксите за обучение за учебната 2019/2020 година и как да финансирате обучението си в Холандия?

Холандия привлича кандидат-студенти с достъпни учебни такси. Таксата за обучение в бакалавърска програма в Холандия за учебната 2019/2020 година е 2083* евро. За магистри таксите започват от 2083 евро, като има университети, в които таксите на магистратурите са доста по-високи.

*Таксата за обучение за студенти първи курс в бакалавърски програми е наполовина - 1041 евро.

Холандия не предоставя стипендии на студенти от Европейския съюз, защото Министерството на образованието покрива над 70% от таксата на тези студенти и те плащат само 2083 евро. Ако си от държава извън Европейския съюз, то тогава ще плащаш цялата такса, която възлиза на 9000 евро.

Финансовата помощ, за която могат да кандидатстват българските студенти се състои от две части:

Първата е СТУДЕНТСКИ ЗАЕМ. Той покрива само таксата на обучение, като лихвата му е 0,1% за 2018 година. Условията за да получите този заем са:


- Да сте студент под 30 години от държава-членка на ЕС
- Да сте приет в програма редовно обучение в университет в Холандия
- Да имате свой граждански номер и банкова сметка в Холандия

Заемът започва да се връща, когато студентът завърши, а срокът е 15 години.


Втората част се нарича СТУДЕНТСКА СУБСИДИЯ и се равнява на около 390 евро месечно. За нея студентите могат да кандидатстват при следните условия:

- Родителите ви да имат доход под 30 000 евро годишно (за декларирането на доходите може да се обърнете към консултантите на UNIFY)
- Да имате минимум 14 работни часа седмично (56 часа на месец) ИЛИ да сте живяли 5 поредни години в Холандия (възможно е и ваш родител) без прекъсване за повече от 6 месеца.

Като допълнение към тази субсидия, студентите могат да се възползват и от безплатна карта за транспортната мрежа в Холандия – OV Chipkaart.

Научи какви са практическите въпроси, които вълнуват студентите ТУК
***Консултантите на UNIFY съдействат за информация, срокове и документи за кандидатстване за студентски заем.

Logo