Защо да изберем да учим в чужбина?

09.05.2018


Макар и да сме специализиран консултант за образование в Холандия, днес искаме да посветим статията си на плюсовете на обучението в чужбина като цяло. В днешно време, в България все повече и повече млади хора избират да продължат образованието си в чужбина, като изборът е широк: Холандия, Великобритания, Германия, Дания, Швеция, Испания, Италия, Австрия, Щатите... Предполагаме, че доста често се чувствате и объркани от всичките тези избори, които застават пред вас. А може би се и питате често: защо всъщност трябва да продължа да уча в чужбина? Ние като студенти, извървяли по този път, може да идентифицираме следните причини:


• Започваш да живееш някъде далеч от семейството, което често се вижда като минус. Всъщност, това да те дели разстоянието от вашите е и плюс, защото ставаш по-самостоятелен, научаваш се как да се оправяш сам (най-малкото – как да си пуснеш пералнята и да си свариш пастата), не разчиташ на някой, който да ти изпере дрехите или да ти приготви храна. Това е много ценно качество в живота: повярвайте, има много хора на вече достатъчно голяма възраст, които не са го придобили, точно защото никога не са живяли сами. След като поживеете достатъчно време сами, можете да се грижите и сами за месечния си бюджет, да си разпределяте парите и да станете малко по-отговорни във финансово отношение.


• Отваряте се към света и комуникационните ви умения скачат на едно друго ниво. Няма ги вече другарчетата ви, с които сте седяли n-но количество години на един и същи чин. Трябва да се намерите нови приятели, защото човекът е социално животно. За целта трябва да сте дружелюбни и отворени към хора от други култури, с което много обогатявате света си и начинът ви на общуване. След това е съвсем вероятно да се окажете с приятел от другия край на света, на който винаги може да отидете на гости.


• Получавате образование от друг калибър, различен от българския. Съвсем не искаме да кажем, че образованието в България е лошо, искаме да кажем, че едно образование в чужбина допринася много за опита, който натрупвате през годините, прекарвани там. Ако се върнете след това в България, ще донесете много нови идеи и практики, взаимствани от чужбина, но неразвити у нас.


• Стажовете и практическата част изграждат у вас представа, за това как хората от другите части на света разрешават проблемите в индустрията си. Когато си част от една такава среда, даже и за малко, то ти завинаги след това си оставаш международен кадър. Това отваря пред теб врати за много различни пътеки, които може да следваш в живота си.


• И разбира се, стигаме до любимата ви причина: по-добри кариерни възможности след завършването.

Ако все още не се чудите и не сте напълно убедени, искате да си поговорите с някой, минал през същия път, то може да се свържете с нас – ще се радваме да поговорим с вас на тази тема, а ако бъдем от помощ, това само допълнително ще ни мотивира да продължаваме в същия друг. Консултациите при нас са напълно безплатни, помагаме с абсолютно всичко, което можем, даже често сме като семейство :) Свържете се с нас ТУК.

2015 09 26 08 17 28

Logo