Интервю с преподавателя от Холандия - Александър Бетов

28.05.2020
Интервю с преподавателя от Холандия - Александър Бетов

Как да избера специалност и университет? Класически университет или университет по приложни науки? Лесно влизане и бързо отпадане?

Здравей, Алек. Ти си един от преподавателите на StudyStars, подготвящи бъдещите бизнес студенти за обучението им в Холандия. Би ли се представил – какво работиш и къде си следвал?

Alexander Betov lecturer

Разбира се, здравейте! Аз съм родом от България и преподавам лидерство, мениджмънт и маркетинг в три университета: Fontys (Холандия), FOM (Германия) и Плимутския университет в Англия. Следвах бизнес по време на бакалавъра си в Холандия, в университет Fontys, след това две магистратури със специализация бизнес и мениджмънт в Ливърпул и Монако. Също така прекарах няколко по-къси периода в австрийски, български, словашки и немски университети. Като цяло имам опит в 7 университета, 3 по приложни науки и 4 изследователски (класически) университета.

Има доста информация за обучението в Холандия, нo много от нея е объркваща. Как да подходят кандидат-студентите и техните родители, за да получат качествена информация?

За начало, бих потърсил информация сам. Сайтове като www.studyinholland.bg или www.studyinholland.nl предлагат добър поглед над всички програми в Холандия, както и много полезна информация за обучение в Холандия. Уебсайтовете на самите университети предлагат по–детайлна информация за всяка специалност. По време на изложенията за образование може да се срещнете със студенти и преподаватели от различни университети. Като студент аз също съм посещавал такива изложения. След това бих се доверил на консултанти за образование, които също могат да са в помощ при избирането на специалност и университет. Трябва да се доверите на добрите консултанти: те имат директна връзка с университетите и могат да ви обяснят различията в специалностите и да помогнат с целия процес по кандидатстване.

Съветвам ви да се насочите първо към специалност, а след това да изберете университет. Всички холандски университети предлагат международно признати дипломи, високо качество на обучение и близки специалности. Разликата е в специалните проекти, изучаване на различни предмети, броя на стажовете по време на обучението и възможността за настаняване. Например, много студенти избират Fontys, защото имат собствена компания през втората учебна година, два стажа и осигурено настаняване през първата година.

Да разбием няколко мита за следването в Холандия. Има слухове, че не може да караш магистратура след като си завършил в университет по приложни науки, а ти имаш две?

“Разбира се, че може да караш магистратура след като си завършил в университет по приложни науки, аз имам две.”

Аз завърших университет по приложни науки и имам две магистърски степени, тези слухове не са верни. Първата магистратура завърших в Ливърпулския университет в Англия. Когато кандидатствах имах телефонно интервю. След като им казах, че съм завършил в Холандия и съм учил на английски, те просто казаха: „Добре дошъл в Ливърпулския университет“. 

Нужна ли е предварителна подготовка за да запишеш магистратура (pre-master)?

Зависи къде искате да следвате магистратура. На мен не ми трябваше нито в Англия, нито в Монако. Предварителната подготовка за магистър (pre-master) най-често се прави в държави, в които има и двата вида университетa, по приложни науки и класически. В тази подготовка се набляга върху методологията, математиката и статистиката – предмети, от които много висшисти рядко се нуждаят в работата си и за това не играят важна роля по време на обучението в университет по приложни науки. В много държави като Англия или САЩ няма нужда от предварителна подготовка за магистър. В много холандски университети даже можете да изкарате тази подготовка по време на бакалавъра и да запишете магистратура веднага след това. 

Каква е разликата между университет по приложни науки и класически университет? 

Университетите по приложни науки ви позволяват да учите и трупате опит по едно и също време. Те са създадени в Германия през 1968-ма година. Немските компании решили, че се нуждаят от квалифицирани служители, които не само завършват с добри оценки, но и с трудов стаж. Този начин на обучение не е нов. Нека си припомним как се обучават лекарите. Те учат и практикуват наученото в болниците. Германия е искала да приложи философията „учене чрез практика“ не само в медицината, но и в други сфери като бизнес, инжeнерство и туризъм.

Университетите по приложни науки са модерният начинпо който най-силните европейски икономики обучават своите бъдещи специалисти

Учене чрез практика е най-добрият начин за учене. Как се учиш да караш кола или колело? Практикуваш каране на кола или колело. Ето защо повечето студенти в Холандия учат в университети по приложни науки. В днешно време, няколко държави признаха предимствата на тези университети и по този начин, освен Германия и Холандия, те съществуват в Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Норвегия и Швеция. Както виждате, университетите по приложни науки са модерният начин, по който най-силните европейски икономики обучават своите бъдещи специалисти.

Защо известен университет като Fontys не е в топ 100 на световните класации? 

За да бъде един унуверситет в международните класации, той трябва да си плати. Много хора вярват, че реномираните университетски класации като Times Higher Education (THE) предлагат обективна оценка на всични университети. Но това не е напълно вярно. Университетът кандидатства за участие в класацията по своя инициатива и само, ако си плати. Fontys предпочита да похарчи тези хиляди евро за студентите си. Например, в кампуса във Венло всички проектори се замениха с „умни дъски“ (смартбордове). Освен това тези класации не са интересни за Fontys, тъй като, наред с други, се оценяват критерии като броя на академичните публикации – една по-скоро теоритична насоченост, която не е основен приоритет на практически университет. За сметка на това, холандските университетски класации „Keuzegids“ включват всички холандски университети и ги оценяват по фактори като удовлетворението и успеха на студентите, ИТ съоръженията и практична насоченост. Отново препоръчвам първо да изберете специалност и след това университет. 

Би ли ни дал няколко примера как твоите колеги и бивши студенти се развиват след дипломирането?

Да. Много от тях намират работа веднага след дипломирането си (често в компанията, в която са карали стажа си). Работят в местни компании или в световноизвестни като Adidas, Nike, Red Bull, Philips, KPMG, Ernst and Young, Bosch и BMW. Други пък правят магистратура. Доста бивши студенти са създали собствени компании в Холандия или родината си. Един от най-известните възпитаници на Fontys е Питер Елбърс, президент и мениджър на холандските авиолинии KLM Royal Dutch Airlines. Той е учил логистичен мениджмънт във Fontys Венло. Също така се радвам, че нашите български студенти успяват да си намерят хубава работа в Холандия или да започнат успешна кариера в България. 

Ти работиш във Fontys, кампус Венло. Защо бизнес програмите на университета са изнесени в специален кампус?

Защото Венло е само на две минути от Германия. В Холандия, всяка специалност се учи там, където са работодателите. Изкуствата се изучават в кампуса в Тилбург, креативният център на Холандия. Информационните технологии се изучават в региона Брейнпорт, технологичният център на Холандия. Логистиката се изучава във Венло, центърът на логистиката в Холандия, а бизнес се изучава близо до Германия, най-силната икономика в Европа.

По какво се отличава програмата по International Business (IB) във Венло?


Общежитие на Fontys във Венло

Международната бизнес програма във Венло включва два стажа (а не само един както в много други университети), семестър в чужбина в един от над 125-те партньорски университета и работа по проекти всеки семестър. Също така студентите имат възможност да създадат собствен бизнес по време на втори курс и така се дипломират с две години опит. Fontys Венло осигурява настаняване за всички чуждестранни студенти през първата учебна година. 

Защо не е нужно да имаш 6.00 на матурите, когато кандидатстваш в холандски университет по приложни науки?

Защото холандската образователна система е различна от останалите. Да имаш добри оценки по биология и география, не означава, че ще бъдеш добър студент по инженерство или бизнес. Следователно, много студенти се приемат и по този начин и те могат да докажат своя потенциал. След първата учебна година минават само тези, които си взимат изпитите, останалите отпадат. В Холандия, броят на отпадналите след първата година е между 20 и 40%, в зависимост от специалността. Когато аз бях студент, само 50% от нас завършиха. Така че виждате: лесно се влиза, по-трудно се излиза.

Dutch culture course

Преминаването на първата учебна година изисква сериозно и постоянно учене. Но вие можете предварително да се подготвите за тази решителна първа година, преди да заминете в университета. Например, на www.study-stars.com можете да правите еднодневни онлайн курсове, специално предназначени за първокурсници в холандски университети по приложни науки и водени от преподаватели в най-добрите холандски университети.

Препоръчвам безплатния курс “Dutch culture and studying in the Netherlands”. Като преподавател винаги се радвам да видя добре подготвени студенти, които са решили да инвестират в бъдещето си.

 

Гледайте цялото интервю с Александър Бетов тук: 

 

Ако имате допълнителни въпроси или нужда от помощ при ориентиране, избор на университет и кандидатстване, не се колебайте да се свържете с UNIFY - единственият специализиран консултант за образование в Нидерландия и официален представител на холандските университети за България. 

Logo