Еразъм в Швеция и на какво ме научи опита ми в Orebro University?

08.08.2024
Еразъм в Швеция и на какво ме научи опита ми в Orebro University?

Днес ще се запознаем с необикновената история на Моника Йочева, вече 4-та година студентка в програмата International Communication в Hanze UAS, която наскоро се върна от своя еразъм в Швеция. Ето какво ни сподели тя:

“Когато получих възможността да прекарам един семестър в чужбина по време на бакалавърската си програма в Hanze UAS, не се поколебах да се впусна в ново образователно приключение, което ме отведе в Швеция. Въпреки че Швеция не е много далеч от Холандия, тя ми предостави нова перспектива, не само за студентския живот, но и за други ежедневни въпроси от сорта на: баланс между работа и личен живот, социални взаимоотношения и как те се различават в различните култури, грижа за ума и тялото, рециклиране и екосъобразност, и много други."

Наистина ли е толкова студено?

Имайки предвид местоположението на страната и по-специално на град Örebro, не мога да скрия факта, че бях доста уплашена от студа, който ме очакваше там. И наистина, когато пристигнах, всичко беше снежно, студено и тъмно. Но в края на деня, благодарение на сухотата на климата, температури като -18 градуса не се усещат толкова засилено. Можете ли да си представите студа, за който става на въпрос? Няма нужда да се притеснявате, мога да ви уверя, че ще преживеете това време. Всеки успява. Освен това имате възможността да се насладите на невероятни гледки от тип “Снежна Утопия”.

Какво знаех аз за Шведската кухня и нейните особености?

Истината е, че преди да пристигна в Швеция, знаех само за някои от най-популярните ястия в тази чудесна страна, но никога не ги бях опитвала. Едно от тях, което задължително трябва да пробвате при посещение на Швеция, са т. нар “Swedish Meatballs” или, преведено на български - шведските кюфтенца. Сигурна съм, че сте чували за тях поне веднъж в живота си или може би дори сте ги опитвали в популярната верига магазини IKEA, произлизайки точно от Швеция. Независимо от това дали сте пробвали кухнята на тази мистична северна страна, трябва да призная, че качеството на храната и нейният уникален вкус , наистина промениха всички стереотипи, които имах преди да опитам автентичната кухня, и вдигнаха критериите ми за храната като цяло. Други популярни неща, които може да пробвате са канелени рулца, семла, т.нар. “princess cake” и много други.

Как да пътуваме в Скандинавия и какви са най-оптималните методи за транспорт?

Докато се наслаждавах на красотите на Швеция, имах прекрасната възможност да направя две пътувания:  до Балтийските страни (Естония, Латвия и Литва) и остров Готланд. Вероятно вече се досещате за начина на транспорт - стигнахме до тези дестинации с ферибот. Всъщност, това е много популярен начин на пътуване в Швеция. Истината е, че пътуването с ферибот е доста приятно, като на борда има множество възможности за забавление и храна. Така че, ако искате да пътувате екологично и в същото време да се забавлявате, не забравяйте да резервирате своите фериботни билети.

Вземайки предвид цялостно преживяването ми в Швеция, мога да потвърдя, че съм изключително благодарна за всички спомени, връзки и вълнуващи моменти, които успях да изживея през изминалия ми Еразъм семестър. Още повече, това преживяване със сигурност беше крачка напред в моето личностно и професионално израстване, тъй като успях да предизвикам себе си и да се преместя отново от страната, в която вече се бях установила и привикнала в лицето на Холандия.

Друг важен за мен аспект, аз успях да докажа на себе си, че съм способна на всичко, което си поставя за цел. Затова използвам момента да напомня на всеки един от вас да преследва мечтите си без страх и ограничения, точно както направих аз. След като веднъж предприемете подобна крачка в живота си, малко ситуации могат да ви уплашат след това и, както се казва “The sky is the limit”!

Logo