Университет по приложни науки в Холандия или Изследователски университет... Кое да избера?

20.11.2014
Университет по приложни науки в Холандия или Изследователски университет... Кое да избера?

Решихме да напишем тази статия, понеже все по-често чуваме разни спекулации по повод това, че университетите по приложни науки са по-малко „престижни“ от изследователските университети. Понеже не искаме Вие, нашите студентите, да бъдете заблудени и грешно информирани, искаме да споделим с Вас нашите виждания.

Изследователските университети предлагат академично образование, което се специализира в определена сфера, докато университетите по приложни науки подготвят студентите си за професионална среда. И тук доста често идва въпросът от ваша страна, дали вторите не са по-малко „престижни“ и защо не влизат в световните класации?

Истината е, че класации като Times Higher Education или Academic Ranking of World Universities са класации само за изследователски университети и в тях влизат само университети от такъв тип. Това са „класически“ университети, които наистина са с дългогодишна история. Но пък Вие, нашите студенти, знаете, че в миналото образование са получавали само много малка част от обществото и това са били хора като лекари, учени,  дипломати. През 20-ти век обаче индустрията изпитва остра нужда от специалисти, които могат да работят върху практически задачи, хора, които да работят в икономиката на една страна и да я развиват, и класическите университети не могат да предложат такава подготовка на своите студенти. Така се появяват университети по приложни науки, които подготвят студентите си за професионална кариера след бакалавъра. Причината, поради която в тези класации няма и няма и да има университети по приложни науки  е, че основният критерий за влизане в нея е показването на изследователски напредък (research outcomes), а в университетите по приложни науки никой не се занимава с подобна дейност, тъй като те наблягат на групова работа по проекти в групи върху задачи директно от индустрията.

Бакалавърските програми в университетите по приложни науки в Холандия са на достатъчно добро ниво,  че да можете да си намерите работа на мениджърска позиция след това. Обучението в тях е 4 години и в малки групи от 20-30 човека, докато в изследователските университети бакалавърските програми са по 3 години, и лекциите се провеждат в големи групи от по 100 човека. Също така, доста често, бакалавърската диплома от изследователски университет не е напълно достатъчна, за да си намерите работа и се налага да запишете и магистратура.

И тук вече наистина идва моментът, в който всеки студент трябва да прецени какво иска, защото предметите, които се преподават в двата типа университета са различни и по никакъв начин не си конкурират. Ако искате да специализирате изследователска кариера и основния фокус в работата ви е да провеждате научни изследвания и да пишете научни трудове, то тогава трябва да изберете изследователски университет. Специалности като Право и Медицина е най-добре да се учат в така наречените “класически” университети.

Но ако вие искате да работите във фирма на добра позиция или пък да започнете нещо свое, тогава най-добрия избор за Вас е университет по приложни науки. Те дават повече свобода на студентите си да избират сами своята специализация и да могат да реализират своите идеи.

Нашият съвет към Вас, кандидат-студентите, е да не правите избора си изцяло въз основа на световните класации, тъй като това не винаги е правилен критерий. Помислете също за самото местонахождение на университета, дали града, в който се намира, ви предлага всичко, от което имате нужда. Потърсете мнения на студенти, които учат в университета, разгледайте клипчета на кампуса, вижте статистиките за намиране на работа след завършване. В днешно време вече е възможно да посетите университетите, инвестирайки малка сума в така наречените дни на отворените врати. И най-важното е да, не разрешавате на никой друг да решава вместо Вас кое е най-доброто за Вас самите.

Екипът на UNIFY – Образование в Холандия!

Структура на образователната система в Холандия

Източник на таблицата: www.dynot.net

Logo