Студенти от Saxion University споделят с вас впечатления

07.09.2015
Студенти от Saxion University споделят с вас впечатления

Подготвили сме за вас мнения на студенти, които в момента учат в Saxion University. Разбери защо и как са избрали да учат в Saxion и в Холандия като цяло:

 

Емил Димов, България, Tourism Management

"Казвам се Емил и съм студент в Saxion University of Applied Sciences. Избрах да уча в чужбина, защото исках да пътувам и да се срещам с различни култури и народности. Причината, поради която избрах да се обучавам в Saxion е отегчението от системата за учене, която предполага отлежала теория, без никаква практика и трудността след това 

Emil Dimov

да се добие опит в бизнес сферата. Саксион предлага точно това, което исках, тъй като набляга на практични дейности, стажове и свеж вид на обучение наречен „learning by doing”и го възприех като огромен шанс за реализация. Когато разбрах, че имам шансът да карам, не един, а два стажа в компании в сферата на моята специалност през тези четири години на обучение, не се замислих повече и се записах в университета.

В момента карам своята трета година в специалността туризъм мениджмънт и съм крайно доволен от избора си, поради фактът, че успях да пътувам до различни дестинации като Париж, Валенсия през първата година. През втората година, карах своят 6-месечен стаж в Кейп Таун, Южна Африка. Ако бях останал във България, едва ли щеше да се случи това! Този стаж беше най-хубавото нещо, което можеше да се случи за мен, и е изцяло благодарение на интернационалния контакт на университета с чуждестранни компании, които търсят стажанти. Както споменах вече, не съм фен на скучната теория и това, което предлага Saxion като обучение е интерактивност. Лекторите имат свободно отношение към своите студенти и може да бъде изненада за нас, че те знаят доста информация за тях, защото не сме свикнали на такова отношение в повечето български университети. Нормално е да се адресира дори лекторът на малко име. Студентите в един клас може да варират от 15 до 30 студенти, което означава, че лекторът обръща повече внимание на тях индивидуално. През тези три години успях да се запозная с толкова различни народности извън и в университета. Такава възможност не бих имал ако бях останал да уча във България. В момента се подготвям за втория си стаж и нямам търпение да започне скоро."

Станислава Чобанова, България, Tourism Management

Picture Stanislava Chobanova TM Bulgaria"Аз съм Станислава и съм 3-та година студентка специалност Туризъм в Saxion University of Applied Sciences в Девентер, Холандия. Saxion е един от най-популярните университети не само за холандски, но и за международни студенти. Saxion предлага различни специалности фокусирани в няколко сфери на развитие. За интернационалните студенти изборът е доста голям. Като започнем от туризъм, бизнес, хотелиерство, изкуство, технологии и множество други.
Но достатачно за Saxion, нека ви споделя малко от моят опит и преживяното за изминалите 3 години. Както и повечето студенти, в този университет ме доведе жаждата за знание, възможността за контакт с хора от различни страни, континенти, религии и раси. Това бяха едни от важните за мен причини да избера чужбина и по-точно Холандия за моето висше образование.
След множество отворени врати и немалко проучвания от моя страна - избрах Saxion заради отношението им към студентите и ясната възможност за развитие.

Разбира се всичко има своите предимства и недостъци, сходствата и различията между хората, самото учебно заведение, студентския живот, начина на обучение и контактите с преподавателите.

Нека започна от хората в Холандия - като цяло всички са изключително дружелюбни и приятелски настроени винаги готови да ти помогнат и упътят.

Saxion е разположен в три различни града. И в трите сградите са нови , поддържани оборудвани по най-новите течнологии и с всички нужни на студента удобства.
Студентският живот в различните държави не се различава особено много, но пък от личен опит мога да споделя че студентския живот в Холандия е някак по спокоен и смирен, разбира се че има много купони и различни развлечения за студентит, но всеки им се наслаждава без да създава проблеми.

Любима част от всички различия за мен е начина на обучение, множеството стажове, срещите с професионалисти от цял свят дошли да разкажат историята си, да ни вдъхновят с опита и познанията си, и разбира се преподавателите, които са не само учители, но и професионалисти от бранша. С техните теоритични и практически знания и умения, те ни дават от самото начало ясна представа за туризма като наука и за възможностите за развитие.
Лично аз прекарах 6 месеца като стажант в холандски туроператор. Като част от екипа и под непрестанното напътствие на преподавател от Saxion успях да надникна зад кулисите и да науча много от тънкостите на занаята.

Докато ти четеш аз вече търся своята дестинация за следващия ми стаж... следващото приключение.

Ако моята кратка история е запалила твоят интерес можеш да се свържеш с мен и да зададеш всичките си въпроси."

Logo