Намаляват ли холандските университети бройките си на международни студенти?

24.05.2018
Намаляват ли холандските университети бройките си на международни студенти?

Преди известно време се появи информация, че университетите в Холандия приемат стратегия да намалят броя си на международни студенти. Това твърдение противоречи с проекто-закона на Холандското правителство, който цели да намали таксата за всички първокурсници наполовина и тя да стане 1030 евро за следващата академична година. UNIFY разговаря с университетите и смеем да твърдим, че можем да предоставим реалистична картина.

Какво всъщност се случва?


Консорциум VSNU от холандски университети за научни изследвания, в който влизат университети като University of Groningen, TU Delft, University of Leiden, University of Amsterdam и много други академични университети в Холандия е подписал споразумение за намаляване на броя на чуждестранните студенти. Това решение е прието на базата на това, че броят на международните студенти най-вече в магистърските програми нараства по-бързо от броя на холандските студенти, защото образованието в Холандия става все по-популярно с всяка изминала година. Затова университетите трябва да намерят начин да ограничат своите студенти. В същото време, в медиите и в обществото се зараждат различни въпроси за това защо е станало толкова трудно за холандските студенти да бъдат приети в университет (защото има повече конкуренция - те вече не се конкурират само с кандидати от собствената си държава, но и от целия свят), чиито отговори трудно ще бъдат обяснени и приети от средностатистическите холандци.
В същото време министърът на образованието в Холандия планира да намали броя на програмите на английски език. Нейното мнение е че трябва да има смисъл и релевантност една програма да бъде преподавана на английски език. Например, странно звучи да учиш холандска литература и филология на английски език. Затова министърът иска да ограничи такъв тип програми, за които няма никакъв смисъл да бъдат преподавани на английски.
По друг начин стоят нещата с университетите по приложни науки и тук вече няма за какво да има притеснения. В тях съотношението холандски към чуждестранни студенти не е извън баланса, и всички университети от приложни науки разполагат с достатъчно места за холандски и международни студенти. Те все още могат да държат вратите си отворени в продължение на много години.
Намаляването на таксата за първокурсници наполовина е закон, който следва да бъде приет по съвсем друга причина. Преди няколко години министърът на образованието на Холандия промени студентското финансиране за холандските студенти по начин, по който животът стана по-скъп за холандските студенти. Като компенсация за това, тя предлага да намали половината от таксата за обучение по време на първата година. Ако това стане реалност за холандските студенти, то ще е валидно за всички студенти от ЕС. Парламентът и втората камара се съгласиха с това и в рамките на няколко седмици искането ще мине през първата камара и когато то бъде одобрени, то ще бъде законно, официално и приложено веднага.

B88682307Z.1 20170707102735 000GE4K7O7E.1 0

Logo