Каква е транспортната система в Холандия или как да пътуваме изгодно?

01.11.2018
Каква е транспортната система в Холандия или как да пътуваме изгодно?

Много често получаваме въпроси за транспортната система в Холандия и затова решихме да напишем тази статия, която да служи като наръчник на всички, които си задават тези въпроси. Обществения транспорт в Холандия е много уреден, има много добри връзки до всяко населено място. Има доста хора в Холандия, които нямат личен автомобил и пътуват само с обществен транспорт, което е различно от България, но можем да те уверим наистина, че транспорта е надежден и лесен за използване :) И все пак те съветваме за градско предвижване да използваш колело, ще спестиш много пари, и освен това си е допълнително упражнение, което няма да ти е вредно измежду вечното седене на компютъра.

64822 fullimage tram2 323x202

Какъв обществен транспорт има в Холандия?

В Холандия има следните видове транспорт в градовете: автобуси, трамваи, метро и влакове. В града жителите на страната най-често пътуват с автобуси, трамваи и метро, ​​а за по-дълги разстояния използват влакове NS (Nederlands Spoor). На сайта на влаковете може да погледнете линиите, разписанието и цените на билетите.

NS влаковете са два вида: първите се наричат ​​Sprinter, обикновенно спират на повече места и затова пътуването с тях е по-дълго, а вторите са високоскоростни влакове Intercity express, които са по-бързи. Цените на първите влакове обикновенно са малко по-низки от вторите.

За влаковете може да ти дадем един малък хак - груповите билети излизат много по-изгодни от единичните. Холандците като пестеливи хора са измислили много групи, във Facebook, в които може да участваш в групова покупка на билети. Ако нямаш OV-chipkaart, то може да се възползваш от този начин на закупуване на билети.

OV chipkaart

Плащането за пътуване с какъвто и да е вид транспорт в Холандия се извършва най-удобно чрез специална карта - OV chipkaart, която може да се закупи от централната гара на всеки един град. Необходимо е редовно да попълваш баланса на картата с пари в брой, като те се теглят от нея при всяко пътуване.

Системата за плащане е следната: в автобусите и трамваите са инсталирани специални терминали, към които трябва да бъде приложена карта в началото на пътуването (по този начин се извършва проверка). В метрото и гарите тези терминали се намират на входа на платформата. След пристигането си в местоназначението, трябва да поставиш отново картата в терминала, като извършиш по този начин самотаксуване - от нея ще се свали сумата, която е необходима за пътуването.

30445 SBSP AD bron N

Колко струва пътуването?

В Холандия един километър пътуване с обществен транспорт струва около 12 евроцента. Когато правиш check in, то определена фиксирана сума се приспада автоматично от картата ти; например, когато пътуваш по метрото, тя е 4 евро, а с влак - 20. А когато правиш check out, то тази сума се връща на картата ти минус реалната сума за пътуването ти. Ако не направиш check out, то първоначално вземата сума не се връща - по този начин системата се застрахова срещу пътуване без билет.

Също така, можеш да си купиш билет за еднократно време от шофьора в автобус или трамвай, а за метрото и влаковете от специална машина на гарите, но обикновенно цена на такъв билет е фиксирана и е по-скъпа.

Ако смяташ да пътуваш много с обществен транспорт в Холандия, то те съветваме да закупиш OV chipkaart. Ако имаш работа, в която работиш минимум 56 часа на месец, то тогава тази карта е част от студентската стипендия, която получаваш за това, че учиш и работиш едновременно. Научи повече за него ТУК.

Достъпен начин за пътуване в Холандия

За щастие на всички студенти, които искат да пътуват в Холандия и извън на бюджетни цени, можем да препоръчаме Flix Bus. Това са международни автобуси, доста са познати на всички млади хора в Европа, отскоро има техни линии и от България. Цените им са повече от приемливи, автобусите им са приятни и удобни, с хубави седалки, интернет и тоалетна, така че с тях може да спестиш много пари ако ти се пътува между градовете в Холандия, че и близките страни - Германия, Белгия и т.н. Приятно пътуване :)

Logo