Работа в Холандия: какви сфери съществуват и кои са най-добрите холандски градове за работа?

16.08.2018
Работа в Холандия: какви сфери съществуват и кои са най-добрите холандски градове за работа?

Това е третата статия от блога ни, посветена на темата работа в Холандия. В тази статия ще обсъдим в какви сфери и на какви позиции може да работите, както и кои са най-добрите градове в Холандия за намиране на работа.

В какви сфери мога да работя?

Счетоводство
Счетоводството най-често означава, че ти си фен на числа и формули. Този отдел е важен за всяка компания. Ти ще си отговорен за проследяването и представянето на финансовото състояние на една компания. Вероятно си завършил бакалавър по икономика или бизнес администрация и/или магистър по финанси, счетоводство или международен бизнес.

Обслужване на клиенти
Обслужването на клиенти означава, че ще работиш директно с клиентите на компанията. Това означава много контакти с хора и гарантиране на тяхното удовлетворение, като им помагаш да разрешат проблемите си от името на цялата фирма.

Данни
Като специалист по данни, ти ще работиш много с данни, разбира се. Когато анализираш данните, компаниите ще използват изводите, които правиш, за да вземат важни решения, които ще повлияят върху бъдещия им успех.

Дизайн
Ако влизаш да работиш в областта на дизайна, то вероятно си учил някакъв вид изкуство. Сред него може да са художествените академии или програми, които съществуват в цялата страна. Работата в сферата на дизайна може да включва уеб дизайн, дизайн на дрехи, рекламен дизайн, и много други разновидности.

Образование
Образованието говори само за себе си, означава, че влизаш в областта на преподаването. Това може да бъде на различни нива, независимо дали на начално, средно или университетско ниво.

business

Инженерство
Инженерството също е много разностранна сфера: строителство, машиностроене, компютърно инженерство, космическо инженерство, електротехника, геотехнически инженеринг и много други. Вероятно ти си учил техническа специалност в Айндховен, Делфт или друг град.

Финанси
Финансите могат да включват доста различни видове позиции. Например, всичко свързано с (индивидуалното) банкиране, инвестиции, застраховки, финансово планиране и понякога дори недвижими имоти. Тази област обикновенно изисква от своите кадри да са завършили магистърска степен в една от тези сфери: корпоративни финанси, банкиране, международен бизнес, количествени финанси.

Хотелиерство
Хотелиерството включва планиране на събития, настаняване, управление на ресторанти и барове, СПА-центрове, казина и много други забавления. Ако искаш да работиш в тази сфера, то най-добре е да си завършил хотелиерски мениджмънт в една от програмите в Холандия.

Човешки ресурси (HR)
Човешките ресурси (HR) се занимават основно до наемането на кадри за компания, психология и добро самочуствие на служителите на компанията и управлението на взаимоотношенията между компанията и нейните служители. За да работите в тази сфера, може да завършите няколко различни програми - може и психология, а може и бизнес администрация, а може и специално програма по човешки ресурси. 

ИТ и програмиране
ИТ е информационна технология. В тази сфера ще участваш в информационните системи и създаването на софтуер за развитие на ефикасни технологични системи. Освен това ще участваш в събирането, организирането и анализа на данни.

Право
Правната област е свързана с практикуването на закона. Това могат да бъдат позиции като юридически анализатор, адвокат, медиатор, помощник-адвокат и много други. С дългогодишен опит може също да станеш съдия. Тъй като обаче сферата на правото в Холандия е свързана с местните закони, е малко вероятно да можеш да учиш холандско право като международен студент. Възможно е обаче да работиш в Холандия като външен консултант в правната област на международното право.

Логистика
Логистиката е свързана с управлението на веригата за доставки на една компания. Освен това участваш изграждането на способ, по който продуктите и услугите се преместват между доставчици и клиенти. Това може да бъде транспортна логистика, управление на запасите и т.н.

(Дигитален) маркетинг
Ако искаш да работиш в сферата на маркетинга, то ще ти трябва опит в комуникациите и бизнеса. Ще се занимаваш с реклама, създаването на съдържание за медии и анализ на пазара за дадена фирма. Дигиталният маркетинг прави това чрез дигитални ресурси, като например интернет.

Връзки с обществеността
Връзките с обществеността включват управление на начина, по който дадено лице или компания се възприемат от обществеността. Това ще включва вземане на стратегически решения за публичност за фирмата или отделно лице, съветване за последващи действия за защита на репутацията на клиента ти.

Продажби
Продажбите също говорят сами за себе си - необходимо е да продаваш даден продукт или стока на клиенти. Това обикновено включва много презентации и срещи лице в лице с потенциални купувачи. Работата също изисква анализ на тенденциите в продажбите и разпознаване на пропуските в потенциалните области на продажби.

Разбира се, съществуват и много други сфери за работа, които е невъзможно да се изброят в една статия.

Кои са най-добрите градове за работа в Холандия?

Амстердам
Амстердам е много международен град и хората често се шегуват, че там има повече международни жители, отколкото холандци. Това работи много добре в твоя полза, ако търсиш работа там, защото града е доста приятелски насторен към чужденци. Това означава повече работни места, които може да заемеш само с английски език, по-международно ориентирани кариери и по този начин ще почустваш една по-голяма откритост към международни кадри.

amsterdam main04 1200x480

Хага
Хага е международен център на Холандия. Това е столицата на политиката и международните отношения за Холандия, тук се намира международния съд и следователно този град е много международен сам по себе си. Много чужденци живеят също в  Хага, която я прави чудесно място за намиране на работа.

Ротердам
Ротердам става все по-популярен град. Той е различен от другите холандски градове, тъй като е много модерен, с небостъргачи и изявен бизнес квартал. Ротердам привлича доста от международния бизнес и поради третото в света най-голямо пристанище и по този начин притежава една по-международна култура и прекрасно място за намиране на работа на международен кадър.

Айндховен
Айдховен е избран за най-добрият град, в който живеят експатите, до голяма степен защото основния език в града е английският. Освен това, това е много уютен град и следователно е много подходящ за международни служители.

Разбира се, всеки един град в Холандия е уникален сам по себе си и това не означава, че останалите градове не са подходящи. Естествено е в един голям град да може по-лесно да се намира работа, но това не означава, че животът в по-малките градове е по-лош. Затова те съветваме да се водиш изцяло от тази класация, а да прецениш за себе си кое е най-добре. Малките градове имат своите предимства като по-низки наеми, по-малки разстояния, повече спокойствие и много други, които не са за подценяване.

Очаквайте в следващата ни статия, посветена на работата в Холандия - как може да си намерим работа.

Logo